En miljon svenskar har upplevt en orättvis arvsfördelning
Att förlora en närstående leder inte bara till sorg, utan även utmaningen att hantera frågor kring arv. En arvsfördelning kan lätt bli en svår situation om man upplever den som orättvis – vilket riskerar att skapa djupa sår och i värsta fall långdragna familjekonflikter.
Förlusten av en nära anhörig kan leda till sår som aldrig riktigt läker, och för många väcker även arvsfördelningen starka känslor. En ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att 14 procent av svenskarna, motsvarande ungefär en miljon personer, har känt sig orättvist behandlade vid en arvsfördelning.
- Det är en känslomässigt påfrestande situation och det är lätt att frågor om rättvisa uppstår. Jag stöter ofta på situationer där familjemedlemmar blivit osams om hur tillgångar ska fördelas. En vanlig missuppfattning är exempelvis att sambor ärver varandra, men utan testamente ärver de ingenting, inte ens om de har gemensamma barn. Det är också vanligt att man blir osams om saker med stort sentimentalt värde, som porslin, smycken, eller en familjestuga, där stugan dessutom kan ha ett stort ekonomiskt värde och förväntningarna skiljer sig åt, säger Arne Larsson, jurist och expert inom arvsrätt på Familjens Jurist.
Undersökningen visar även att nära hälften av svenskarna (44 procent) känner sig juridiskt oförberedda på att hantera en arvsfördelning och det finns flera vanliga missuppfattningar om arvsrätten. Exempelvis tror 14 procent av svenskarna att det är möjligt att göra sina barn helt arvlösa, men man kan aldrig göra sina barn helt arvlösa enligt svensk lag.
- Det händer att efterlevande får ta del av oväntad information vid en bouppteckning, som att det finns barn från tidigare relationer eller att en del av arvet gått till en vän eller organisation utanför familjen. Om man väljer att avvika från den traditionella arvsordningen och fördela arvet på ett sätt som kan uppfattas som oväntat, kan det vara klokt att dela detta med sina närstående i förväg. Då får man möjlighet att förklara sina val och säkerställa att de som står en nära känner sig trygga med fördelningen, säger Arne.
Att tänka på för att underlätta arvsfördelningen
Skriv ett väl utformat och rättvist testamente
Med ett testamente ser du till att din sista vilja respekteras och minskar risken för framtida konflikter. För att det ska vara giltigt behöver det följa formkraven genom att vara skriftligt, undertecknat av en testator, bevittnat av två vittnen, daterat, och tydligt formulerat. För att undvika missnöje och familjetvister kan det vara klokt att vara så rättvis som möjligt i din fördelning och att informera dina närstående om hur du tänkt kring arvet. Även om du har rätt att bestämma vem som ska ärva vad, är det viktigt att överväga om din vilja väger tyngre än risken för eventuella framtida konflikter.
Planera arvet trots få tillgångar
Det kan kännas onödigt att planera sitt arv om man inte har några större tillgångar eller till och med har skulder, men det är ändå viktigt. Även om man inte ärver skulder i Sverige kan det underlätta för de efterlevande att veta hur din situation ser ut. Genom att ha en tydlig dokumentation av dina skulder och eventuella tillgångar samt instruktioner för hur de ska hanteras, kan du minska stress och förvirring för dina anhöriga i en svår stund.
Tydliggör eventuella förskott på arvet
Om du funderar på att ge bort något av värde medan du lever, se till att upprätta ett gåvobrev och tydligt ange om gåvan ska räknas som ett förskott på arvet eller inte. Det är också klokt att informera dina närstående och dokumentera vem som får vad. Att vara öppen med gåvor kan förebygga framtida konflikter inom familjen, eftersom hemlighetsmakeri ofta leder till missnöje och i värsta fall tvister.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.
Om uträkningen
Uträkningen baseras på den vuxna delen av Sveriges befolkning, som uppgår till ca 8 miljoner. Basen är på 1000 respondenter vilket ger en felmarginal på +/-5. Det ger ett ungefärligt antal personer på 728 000-1 500 000. Frågan som ställts är; Har du någon gång känt dig orättvist behandlad vid en arvsfördelning? Ja, i hög grad 5 procent + Ja, i viss grad 9 procent. Totalt: 14 procent.