Hoppa till innehållet

Familjens Jurist lanserar Separationsduken

Som en del av Familjens Jurists arbete med att främja barnens bästa vid separationer och vårdnadstvister lanserar Familjens Jurist Separationsduken, utvecklad i samarbete med Barnduken. Separationsduken är ett unikt verktyg utformat för att hjälpa barn och föräldrar att inleda viktiga och meningsfulla samtal kring känslor och upplevelser i samband med en separation – men på barnens villkor.

Genom roliga och riktade samtalsförslag är Separationsduken ett engagerande verktyg där barn kan få stöd och trygghet under en separation. Barn och föräldrar kan tillsammans rita, testa och prata under avslappnade former, vilket bidrar till att stärka relationen och barnets möjlighet att hantera sina känslor.

Vi märker att många föräldrar, trots goda intentioner, ofta har svårt att se situationen ur barnets perspektiv. Det är naturligt att utgå från sina egna behov, men när man har barn är det viktigt att lägga sina egna prioriteringar åt sidan och fokusera på det som främjar barnets bästa. Därför vill vi fortsätta utveckla lösningar som sätter barnen i centrum, och vi hoppas att Separationsduken blir ett värdefullt verktyg för många familjer i Sverige, säger Sanne Andersson, jurist på Familjens Jurist.

Syftet med Separationsduken är att normalisera separationer genom att visa barn att det är vanligt och helt naturligt att känna sig ledsen eller arg. Duken hjälper även till att avlasta genom att den skapar en trygg plats där man får uttrycka sina känslor och släppa eventuella skuldkänslor. Dessutom bidrar den till att trygga barnet genom att visa att hen är älskad, oavsett förändringar i familjesituationen. Slutligen har Separationsduken ett utbildande syfte, där den förklarar vad en separation innebär och vilka rättigheter och stödfunktioner som finns för barn i sådana situationer.

Separationsduken delas ut kostnadsfritt vid fysiska möten med jurist där separation eller vårdnadsfrågor aktuellt och det finns barn inblandade. Med duken följer ett instruktionsblad som förklarar dess syfte och hur den bäst kan användas för att stötta både barn och föräldrar i samtal.

Läs mer om hur Familjens Jurist arbetar med att sätta barnets bästa i fokus och hjälpa till med att få en så konfliktfri separation som möjligt.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden