Hoppa till innehållet

Ukrainska medborgare får juridisk rådgivning av Familjens Jurist

Många ukrainare har tvingats lämna sina hem och söka sig till andra länder, bland annat Sverige. En situation som i flera lägen kan komma att kräva juridisk rådgivning och stöd. Familjens Jurist kommer därför erbjuda digitala pro-bono konsultationer för ukrainska medborgare som flytt till Sverige under våren.

Vid digitala rådgivningar behöver man identifiera sig inför konsultationen med en jurist, vilket kräver en digital lösning för ukrainska pass. Familjens Jurist har inlett ett samarbete med Freja eID, en statligt godkänd e-legitimation för inloggning till e-tjänster och som nu infört ett stöd även för ukrainska pass. Genom Frejas app kommer ukrainska medborgare enkelt kunna identifiera sig inför en digital konsultation.

- I den situation vi nu befinner oss i är det en självklarhet för oss som arbetar på Familjens Jurist att hjälpa till i den mån som det är möjligt. När man tvingas fly till ett främmande land kan det komma upp juridiska frågor som måste hanteras. Därför erbjuder vi nu kostnadsfri digital rådgivning för alla ukrainska medborgare som flytt till Sverige under våren och som behöver juridisk hjälp, säger Victoria Thore, vd Familjens Jurist. 

Konsultation för ukrainska medborgare i Sverige
Vid konsultationen kommer en genomgång av ansökningsprocessen att göras med den som söker skydd. Inledningsvis kommer fokus att ligga på vilka handlingar som Migrationsverket kräver att man har med sig vid ansökningstillfället och vilken mottagning skyddsbehövande kan vända sig till. Under konsultationen kommer även information ges gällande boende och dagersättning enligt LMA, lagen om mottagande för asylsökande.

De som kommer från Ukraina kommer i första hand att beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. När beslut fattats enligt direktivet har den som söker skydd även möjlighet att ansöka om asyl i Sverige enligt den ordinarie asylprocessen. Eftersom massflyktsdirektivet är en nödlösning från att skydda EU:s asylsystem från överbelastning så resulterar det i att ukrainska medborgare inte har lika bra skydd som andra personer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Av den anledningen ges även rådgivning gällande möjligheterna att ansöka om asyl och arbetstillstånd om man som skyddsbehövande uppfyller kraven för att beviljas uppehållstillstånd på annan grund enligt massflyktsdirektivet. 

Här kan du läsa hela pressmeddelandet och våra tidigare pressmeddelanden.