Vägen till föräldraskap: juridiska utmaningar vid assisterad befruktning
Många drömmer om att en dag starta familj, antingen med en partner eller som ensam förälder. Men vägen till föräldraskap kan vara komplicerad och ha begränsningar – inte minst för regnbågsfamiljer. Här gäller det för de blivande föräldrarna att ha koll på regelverket för att undvika potentiella tvister i framtiden, det menar juristen Caroline Sörgjerd som är specialiserad på HBTQI-relaterad juridik.
Idag lever nära 50 miljoner par ofrivilligt barnlösa över hela världen, enligt siffror från WHO. Det är singlar som vill bli förälder, par av motsatt kön som kämpar med att bli gravida och samkönade par som inte kan få barn på egen hand. Här kan vägen till en familj se olika ut – två exempel är adoption och assisterad befruktning. Efterfrågan på just assisterad befruktning, ett samlingsbegrepp för insemination och IVF, väntas öka enligt Karolinska Institutet.
-Jag träffar många par som går i tankarna att starta familj och undrar vad som gäller för just deras situation, rent juridiskt. I Sverige har gifta par, sambor och ensamstående personer möjlighet att få assisterad befruktning genom sjukvården. Det är dock inte tillåtet för fler än två personer att ansöka om assisterad befruktning tillsammans. Detta begränsar ofta HBTQI-personer, där det är vanligt att exempelvis två kvinnor och en man startar familj tillsammans men där bara två kan vara juridiska föräldrar, säger Caroline Sörgjerd, Juris dr och Senior Jurist på familjens Jurist, specialiserad på HBTQI-relaterad juridik.
Sedan 2022 gäller en föräldraskapspresumtion i Sverige som innebär att den som är gift med någon som föder barn, oavsett kön, anses vara barnets förälder. Tidigare gällde detta enbart för gifta par av motsatt kön och inte för regnbågsfamiljer. Reformen var ett viktigt steg mot likabehandling för alla gifta par oavsett kön och stärkte HBTQI-personers rättigheter.
-Föräldraskapspresumtionen är dock inte helt oproblematisk när det gäller barn som blivit till på kliniker utomlands med en anonym donator eller med hjälp av en privat donator eller vän. Presumtionen kan brytas när som helst under barnets uppväxt, om den förälder som burit barnet väcker talan i domstol. I en sådan situation kan den andra parten i relationen förlora sin juridiska koppling till barnet som förälder, och i kläm hamnar alltid barnet, säger Caroline.
Samtidigt finns det egentligen ingen särskild regnbågsjuridik. Caroline förklarar:
-Svensk lag behandlar alla lika oavsett sexuell läggning. Däremot lever HBTQI-personer ofta i familjekonstellationer som kan skapa särskilda juridiska behov, exempelvis i familjer där fler vuxna än två valt att sätta ett barn till världen tillsammans eller när vänner vill skaffa barn tillsammans, och därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller från ett juridiskt perspektiv, säger Caroline.
Juristens tips inför att starta en regnbågsfamilj
Be om hjälp
Juridiken är komplicerad när det gäller olika typer av familjekonstellationer och kan lätt kännas överväldigande. Prata alltid med en jurist för att få kunskap om olika sätt att bilda familj, vilka handlingar man behöver ha på plats och vad för typ av konsekvenser det kan ha.
Läs på
Det är viktigt att redan i den förberedande fasen utgå från den egna situationen och förutsättningarna, det alternativ som passade bra för ens vänner är inte nödvändigtvis rätt för en själv. Läs på även om framtiden, vilka konsekvenser kan de olika metoderna få vid exempelvis en separation och hur påverkar det barnets rätt?
Upprätta handlingar
I många familjekonstellationer är eller kan det juridiska föräldraskapet vara problematiskt rättsligt. Är man fler än två föräldrar är testamente bra för att säkerställa barnets arvsrätt, och vid assisterad befruktning kan det i vissa fall vara bra att genomföra en närståendeadoption direkt när barnet fötts. Vilka handlingar som man ska skriva beror på den specifika familjekonstellationen.