Vanliga fallgropar vid företagsstarten - juristen förklarar
När sommaren är över och en något förbättrad nationalekonomi är i sikte, bestämmer sig många för att förverkliga drömmen om att starta ett eget företag. Men vägen till företagsdrömmen är sällan enkel, och kantas ofta av juridiska fallgropar. Peder Lundgren, expert inom företagsjuridik, ger sina bästa råd för att navigera rätt.
Enligt Finansdepartementet bedöms svensk ekonomi vara i en lågkonjunktur fram till 2025, men en återhämtning väntas vara nära. Inflationen har fallit rejält sedan toppen förra året, och Riksbanken förväntas göra ytterligare sänkningar innan året är slut. Utvecklingen gör att fler vågar ta tag i drömmen om att starta eget. Statistik från Tillväxtanalys visar att cirka 19 000 nya företag startades under första kvartalet 2024, en ökning med 31 procent jämfört med samma period 2023. Men som nyföretagare är det lätt hänt att man missar viktiga detaljer och blir förvirrad av krångliga processer.
– Den senaste tiden har varit tuff, med ett oroligt omvärldsläge, höga räntor och inflation, vilket har avskräckt många från att förverkliga drömmen om ett eget bolag. Men det verkar som att osäkerheten är på väg att minska, och vi märker redan nu att fler hör av sig med frågor kring att starta eget. Trots att det ofta finns bra och tillgänglig information känner många att det är överväldigande i starten, inte minst när man saknar tidigare erfarenhet. Då är det lätt att man skjuter på planerna eller lägger ner drömmen om ett eget företag, vilket såklart är väldigt tråkigt, säger Peder Lundgren, expert inom företagsjuridik på Företagarens Jurist.
Samtidigt växer även antalet unga som väljer att bli företagare i Sverige, detta enligt siffror från Visma. Unga entreprenörer har oftast inte så mycket arbetslivserfarenhet och skyndar ibland för fort fram, vilket gör att de glömmer bort att prioritera det juridiska. Har man inte koll på avtal och vilka regler som gäller kan man i värsta fall mista hela företaget.
– Ofta stöter jag på avtal där generella mallar från nätet har använts, som inte är anpassade för den specifika affären. I värsta fall saknas ett skriftligt avtal helt och hållet mellan medgrundare och då är det väldigt svårt att komma överens när konflikten väl uppstår. Juridiken kanske inte är det mest lockande när man är i stadiet att starta företag, men ser man till att lära sig tidigt finns det mycket att vinna och man slipper framtida problem, säger Peder.
Tre råd till den som ska starta företag
Var noga med avtal
Om det finns flera delägare är det klokt att skriva ett aktieägaravtal eller kompanjonavtal. Ett sådant avtal bör omfatta många detaljer, som hur vinsten ska fördelas, vad som sker om man inte är överens, eller om någon väljer att lämna företaget. Det kan även vara bra att ge de kvarvarande aktieägarna möjlighet att köpa en delägares aktier om denne skulle avlida. I bolagsordningen kan man även införa regler om att en arvinge alltid måste erbjuda de övriga tidigare aktieägarna att köpa den avlidnes aktier, så kallat hembud.
Skriv äktenskapsförord
Skilsmässor kan inträffa när som helst, och för att förhindra att delar av företaget hamnar hos en före detta make eller maka är det nödvändigt att skriva ett äktenskapsförord. Utan ett sådant avtal riskerar företagets tillgångar eller aktier att ingå i en bodelning, vilket kan innebära att den ena maken har rätt till hälften av företaget och måste lösas ut om man inte vill driva företaget tillsammans.
Ha ett bollplank
Att ha ett bollplank är viktigt för att få ett utifrånperspektiv. Försök därför hitta någon du kan ha som mentor, och som du vet har erfarenhet av att starta företag. Den personen kan ge råd kring svåra beslut, och har troligtvis varit i liknande situationer själv. Känns det ändå knepigt kan det vara bra att söka sig till en jurist för att få klarhet.