Hoppa till innehållet

Var femte företagare oroas över hur kommande livsförändringar påverkar företaget

Har du sett till att aktieägaravtalet täcker vad som händer om en delägare avlider, eller antar du att företaget kommer fortsätta som vanligt? Har du skrivit äktenskapsförord för att företaget inte ska bli en del av bodelningen om du separerar? Det finns många livsförändringar att ha i åtanke som företagare, och det kan snabbt uppstå problem och konflikter, varnar företagsjuristen Peder Lundgren.

Många företagare ställs förr eller senare inför livsförändringar som påverkar hela verksamheten. Det kan exempelvis handla om ett par som driver företag ihop och nu står inför en skilsmässa, en kommande pension där rätt efterträdare inte alltid är självklar, eller ett plötsligt dödsfall som skapar osäkerhet kring framtiden. Faktum är att var femte företagare (20 procent) oroas över denna typ av händelser, enligt en Sifo-undersökning från Företagarens Jurist.

– Livet är fullt av stora livsförändringar, oavsett om man är företagare eller inte. Men det många företagare inte tänker på är att privatlivet också kan påverka företaget, exempelvis vid en skilsmässa. Jag har tyvärr sett många företag drabbas av interna motsättningar när man haft olika uppfattning om vilken inriktning man ska ta eller vad lösningen på ett problem är. Eftersom varje situation är unik är det viktigt att prata om eventuella livsförändringar förebyggande och göra upp en plan om något plötsligt skulle hända, säger Peder Lundgren, jurist på Företagarens Jurist.

Undersökningen visar också att det företagare är mest oroliga över är vad som ska hända med företaget i samband med dödsfall (13 procent). En plötslig bortgång kan skapa stora problem för verksamheten och i värsta fall riskera att företaget hamnar i ett juridiskt vakuum.

– Det finns omtalade fall där den avlidne varit ogift eller sambo och saknat testamente, och där aktierna gick i arv till minderåriga barn. Detta kan få allvarliga konsekvenser. Om den avlidne ägde 51 procent av företaget kan det innebära att företaget förlorar sin beslutsförmåga, hamnar i ett vakuum och i värsta fall tvingas läggas ner. Därför är ett aktieägaravtal ofta viktigt, eftersom det klargör situationer som skilsmässor, dödsfall och avhopp, vilka inte täcks av aktiebolagslagen eller bolagsordningen, säger Peder.

Så förbereder du ditt företag inför framtida utmaningar

Börja planera i tid
Många företagare underskattar hur lång tid det kan ta att genomföra viktiga förändringar, som ägarbyten eller företagsöverlåtelser. Genom att starta processen i god tid gör du det lättare för den som ska ta över. Utgå heller inte från att dina barn självklart vill ta över företaget – det är inte ovanligt att de väljer en annan väg. I sådana fall kan det vara nödvändigt att överväga en extern köpare eller hitta en annan lösning.

Skriv testamente och äktenskapsförord
Ett testamente minskar risken för konflikter vid dödsfall och är särskilt viktigt om företaget ska stanna inom familjen. Äktenskapsförord är också viktigt om du vill skydda företagets tillgångar vid en eventuell skilsmässa, så att en tidigare make eller maka inte får rätt till en del av företaget vid en bodelning. Det kan leda till att du måste lösa ut din tidigare partner om ni inte vill driva företaget tillsammans.

Planera för ett smidigt generationsskifte
Står ni inför ett generationsskifte? När ägandet ska överföras finns tre huvudalternativ: arv, gåva eller försäljning. Vilket alternativ som är mest lämpligt beror på hur förhållandet mellan den nuvarande ägaren och den nya ägaren ser ut, samt vilka mål man har med överlåtelsen. Tänk även på att sådana överlåtelser påverkar flera juridiska områden, som familje-, bolags- och skatterätt, så det är viktigt att noggrant tänka igenom alla aspekter innan du fattar ett beslut.

Involvera en neutral tredje part
Att ha en extern rådgivare, som en företagskonsult eller familjerättsjurist, kan vara avgörande för att undvika eller medla i familjekonflikter. En neutral part kan säkerställa att alla får sin röst hörd och att besluten fattas på objektiva grunder.

Se över juridiska dokument regelbundet
Livssituationen kan förändras fort, vilket gör det viktigt att regelbundet se över dina dokument och handlingar, som aktieägaravtal, testamente och äktenskapsförord. En årlig genomgång kan säkerställa att allt är uppdaterat och att avtalen speglar både företagets och din personliga situation, vilket ger en trygghet i att allt är i ordning.


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.