Varannan svensk tror de kommer skilja sig minst en gång
Drömmen om ett "happily ever after" verkar blekna i Sverige – nära varannan person tror att de kommer skilja sig minst en gång under sin livstid. Men trots detta känner sig många juridiskt oförberedda på en eventuell skilsmässa, det visar en ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist.
Antalet skilsmässor har minskat något de senaste åren, men samtidigt är andelen gifta par i Sverige lägre än någonsin enligt siffror från SCB. Och många svenskar visar sig ha en realistisk, eller till och med pessimistisk, syn på livslånga relationer. Nära hälften (47 procent) tror nämligen att de kommer bryta upp från minst en relation under livet.
– Även om jag som privatperson är en romantiker, tycker jag som jurist att det är bra att vara realistisk kring separationer. Det kan låta motsägelsefullt men den bästa tiden att prata om juridiska och ekonomiska aspekter vid en eventuell separation är när man har en bra relation. Tar man inte upp dessa frågor förebyggande kan det bli ett riktigt bombnedslag om det väl händer. Då står man plötsligt inför svåra beslut och konflikter som kunde ha undvikits med bättre förberedelser och öppna samtal i förväg, säger Pierre Kryhl, jurist på Familjens Jurist.
Undersökningen visar även att en majoritet av svenskarna (54 procent) känner sig juridiskt oförberedda på en eventuell skilsmässa. Frågor kring bostad, tillhörigheter, skulder och barnens framtid kan snabbt väcka oro och konflikter om man inte är medveten om de juridiska och praktiska konsekvenserna som en separation medför. Många har till exempel dålig koll på hur en bodelning går till, och vet inte att det skiljer sig mellan att vara makar och sambor.
– Vid en bodelning mellan ett gift par räknas allt in och värderas – bostad, bohag, aktier, bilen, fritidshuset, pengar på konton och pensionssparande. Man delar helt enkelt värdet på hälften, efter avdrag och skulder om man inte har ett äktenskapsförord som reglerar det. Man har full frihet att själva bestämma hur man vill fördela tillgångarna i praktiken. Vid en separation mellan sambor blir en bodelning aktuell bara om någon av personerna begär det. Då delas enbart värdet av bostad och lösöre som man köpt för gemensamt bruk, efter avdrag för skulder, säger Pierre.
Juristens tips för att undvika konflikt vid en separation
Sätt barnen först
Om ni har barn tillsammans ställer det extra stora krav på kommunikation och samarbete, både under en relation och vid en eventuell separation. Blossar det upp en vårdnadstvist är det alltid viktigt att sätta sina egna intressen åt sidan och istället utgå från barnets bästa.
Ha insyn i den gemensamma ekonomin
Diskutera hushållets ekonomi regelbundet under er relation. Om det redan då finns något som skaver är det viktigt att ta upp och hantera det i tid för att undvika större bråk längre fram. Genom att ha insyn skapas ökad trygghet och förutsättningar att hantera dramatiska händelser som kan uppstå vid exempelvis sjukdom, dödsfall och separation.
Äktenskapsförord och samboavtal
För gifta par, eller par som planerar att gifta sig, kan ett äktenskapsförord vara en bra lösning för att skydda specifika tillgångar, såsom ärvda sommarstugor eller företag, och därmed skapa trygghet för båda parter vid en eventuell separation. Om ni är sambor, tänk på att skriva ett samboavtal om det finns något som ni inte vill ska ingå i bodelningen om ni separerar.
Var flexibel och kompromissa
Var öppen för att kompromissa och anpassa dig efter situationen. Om du håller fast vid orimliga krav kan det lätt skapa mer konflikt och göra separationen svårare för alla inblandade. Att vara flexibel kan istället leda till en smidigare process och mindre bitterhet på vägen.
Ta hjälp
Ibland går saker inte som planerat, oavsett hur noga du har förberett dig. Om du hamnar i en konflikt är det viktigt att söka hjälp. Vänner och familj kan ge värdefullt stöd, men det är också klokt att ta in en opartisk tredje part när det handlar om juridiska frågor. Särskilt om konflikten eskalerar till en tvist, är det viktigt att ha en opartisk expert som kan säkerställa att allt hanteras rätt och korrekt.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.