Rådgivning köp av bostad
Ett bostadsköp är ofta den största affären du gör i livet. Kanske en dröm som äntligen går i uppfyllelse efter långt sparande eller hårt arbete. Oavsett om det bara är du eller en hel familj som kallar det hemma är det viktigt att alla avtal är i ordning så att det fortsätter att vara ditt eller ert hem om något oväntat händer.
Överlåta en bostadsrätt och medlemskap
Att överlåta en bostadsrätt, det vill säga att sälja, köpa, ge bort eller genom bodelning överföra, är omgärdat av regler vilket du som överlåtare eller mottagare måste sätta dig in i. Det kan vara frågor om innehållet och villkoren i köpekontrakt eller gåvobrev eller vilka villkor föreningen har för att någon ska kunna bli medlem i föreningen. Det finns även andra regler att ta hänsyn till vid överlåtelse genom bodelning.
Köparen, eller mottagaren, av bostadsrätten måste bli medlem i bostadsrättsföreningen för att överlåtelsen ska bli giltig. Det finns ett fåtal undantag till kravet på medlemskap, men normalt sett ska en ansökan göras till styrelsen som därefter får pröva sökandens förutsättningar att beviljas medlemskap. Om du skulle nekas medlemskap och anser att föreningen inte gjort en korrekt bedömning i enlighet med bostadsrättslagen eller stadgarna har du vanligtvis möjlighet att överklaga det beslutet.
Lagfart
Om du köper en fastighet eller får en fastighet i gåva, vid arvskifte eller genom bodelning ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Genom att ansöka om lagfart blir du registrerad som ägare till fastigheten. Tillsammans med din ansökan måste du skicka med fångeshandlingen (det vill säga gåvobrevet, köpekontraktet eller annan handling som bevisar att du är den nya ägaren). Ansökan bör skickas in så snart som möjligt eftersom det är viktigt att det framgår att det är du som äger fastigheten så att inte tidigare ägare olovligen belånar fastigheten.
Lagfartskostnaden varierar stort beroende på genom vilket fång fastigheten erhållits (köp, gåva, arv eller bodelning) och uppmärksamhet krävs då även skattereglerna är olika, särskilt avseende uppskov. Det är därför viktigt att i förväg noga tänka igenom hur en ägarövergång ska ordnas, särskilt i närståendesituationer.
Delad lagfart för bostad
Spelar det egentligen någon roll om en eller båda av er står som ägare av bostaden? Det finns skattemässiga fördelar med delad lagfart. Om båda äger fastigheten har exempelvis båda rätt att göra ROT-avdrag. Att båda äger fastigheten kan även få betydelse vid eventuell skilsmässa och vid dödsfall.
Vad kan vi hjälpa dig med genom din försäkring?
Med din juridiska rådgivning via hemförsäkringen eller Juristförsäkring kan du inför köp av bostad gå igenom juridiska detaljer med en jurist så att inget viktigt missas.