Hoppa till innehållet

Bodelning vid dödsfall

När en person avlider uppstår en juridisk process där den avlidnes tillgångar och skulder ska fördelas, ett arvskifte. En del av arvskiftet kan innebära en bodelning, det vill säga att den avlidnes tillgångar först delas mellan efterlevande make/maka eller sambo innan arvet fördelas.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vi hjälper er

Bodelning vid dödsfall är en del av arvskiftet. Vi ser till att göra processen så enkel som möjligt och svarar på era frågor gällande juridiska rättigheter och fördelning av arv.

Vad kostar hjälp med jurist?

Ett arvskifte kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 090 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

När behövs en bodelning vid dödsfall?

  1. Vid äktenskap – När en av makarna avlider ska en bodelning ske innan arvet fördelas, om makarna hade giftorättsgods. Om detta inte görs korrekt kan det uppstå tvister mellan efterlevande make/maka och arvingar om hur tillgångarna ska fördelas.
  2. Vid samboförhållande – Om den avlidne var sambo och begäran om bodelning görs, ska gemensam bostad och bohag delas enligt sambolagen. Utan en korrekt bodelning kan den efterlevande riskera att förlora rätten till bostaden.
  3. Vid äktenskapsförord eller testamente – Om det finns ett äktenskapsförord eller testamente kan bodelningen påverkas. Felaktig hantering kan leda till att testamentets önskningar inte respekteras eller att vissa arvingar får mindre än de har rätt till.

Så går en bodelning till

  1. Kartläggning av tillgångar och skulder – Alla tillgångar och skulder vid dödsfallet sammanställs. Exempelvis behöver fastigheter, bankkonton och lån dokumenteras noggrant för att undvika oklarheter.
  2. Bedömning av vad som ingår i bodelningen – Endast giftorättsgods eller samboegendom delas. Om exempelvis en fastighet är enskild egendom genom ett äktenskapsförord ska den inte ingå i bodelningen.
  3. Upprättande av bodelningsavtal – Den efterlevande och eventuella arvingar fastställer en fördelning och dokumenterar den i ett avtal. Om detta inte görs korrekt kan det leda till att någon part senare bestrider bodelningen och att juridiska processer uppstår.
  4. Genomförande av bodelningen – Tillgångarna delas enligt överenskommelsen eller lagens regler. Om bodelningen inte registreras korrekt kan framtida arvstvister uppstå.

Behöver man en jurist vid bodelning?

Det kan vara klokt att ta hjälp av en jurist om det finns oenighet mellan arvingar eller efterlevande make/maka, då sådana konflikter ofta blir långdragna och svårlösta. Även om det finns ett äktenskapsförord eller testamente som påverkar fördelningen kan juridisk vägledning vara avgörande för att säkerställa att dokumentens innebörd tolkas korrekt. Dessutom kan en jurist hjälpa till att säkerställa att bodelningen följer gällande lagar och regler, vilket minskar risken för framtida rättsliga problem och tvister.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Hjälp med Bouppteckningen

Behöver ni hjälp med att göra Bouppteckningen så kan ni boka möte med oss här. Vi hjälper er med att göra processen så enkel som möjligt och svarar på era frågor gällande juridiska rättigheter och fördelning av arv.

Vad kostar en bouppteckning med jurist?

En bouppteckning kan variera i omfattning beroende på om det till exempel är många dödsbodelägare, finns egendom utomlands eller mycket tillgångar i dödsboet. Därför är det svårt att säga ett fast pris. Vid första mötet med juristen får du en bättre uppfattning om vad det kommer att kosta och du kan då bestämma om du vill gå vidare eller inte.  

Du får hjälp med: 

  • Släktutredning.
  • Värdering av egendom.
  • Fastställa vilka som är dödsbodelägare.
  • Sammanställning av tillgångar och skulder.
  • Kallelse till och genomförande av förrättningsmöte.
  • Juridisk granskning av bouppteckningen samt inlämning till Skatteverket för registrering.

Du kan sen välja om du även vill ha vidare hjälp med arvskifte och förvaltning av dödsboet. 

Vi debiterar löpande timtaxa (2 090 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. 

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Kan jag göra en bouppteckning själv?

I många fall går det att göra bouppteckningen på egen hand. Det är alltid vissa moment som måste ingå i en bouppteckning och för att underlätta så har vi tagit fram en digital bouppteckningstjänst. Det är en enkel digital mall med fast pris för bouppteckning där du blir guidad, steg för steg, för att kunna fyll i den själv. Tjänsten är framtagen och granskad av våra jurister, så att du kan vara säker på att den blir korrekt. Men finns det till exempel testamente, över fyra dödsbodelägare eller fastigheter utomlands rekommenderar vi att ni tar hjälp av jurist. 

Varför ska jag ta hjälp av en jurist?

Finns det testamente, fler än fyra dödsbodelägare eller fastigheter i dödsboet är det alltid bättre att ta hjälp av jurist då det oftast innebär mer komplexitet. En jurist är också en oberoende part vilket kan vara skönt då det ofta kan vara känslomässigt jobbigt och det kan finnas delade åsikter om olika saker. Juristen kan då säkerställa att allt hålls neutralt och blir korrekt utfört.