Hoppa till innehållet

Dolda fel i bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt är en stor affär och en viktig investering för de flesta. Det är en spännande process men kan också vara full av potentiella fallgropar. Ibland kan man upptäcka problem med bostadsrätten efter köpet, så kallade dolda fel, som man inte var medveten om innan köpet. Vad gör man då? Det är viktigt att känna till dina rättigheter och alternativ om du hamnar i en situation där du misstänker fel i din nya bostadsrätt.

Vad kostar hjälp med jurist?

Ett tvisteärende kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 990 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

Vid mer komplexa uppdrag och tvister debiterar vi vår seniora specialisttaxa 3 495 kr per timme.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Misstänker du fel i din nya bostadsrätt?

Att hantera problem med en nyköpt bostadsrätt kan vara komplicerat. Att ha juridisk hjälp kan underlätta processen och öka dina chanser att få ett rättvist resultat, vare sig det handlar om att begära prisavdrag, åtgärdade eller ytterst häva köpet. Kom ihåg att vara noggrann och dokumentera alla kommunikationer med säljaren för att stärka din ställning vid en eventuell tvist.

Vi på Familjens Jurist har erfarna fastighetsjurister och hjälper dig gärna.

Fel och avvikelser vid bostadsköp

  1. Avvikelse från avtal
    Avvikelse från avtalad standard kan exempelvis innebära att bostadsrätten har en annan yta än vad som uppgavs vid försäljningen, eller att information om golvvärme är felaktig. En annan vanlig avvikelse kan vara att ett förråd eller uteplats inte ingår, trots att det utlovats i marknadsföringen.
  2. Dolda fel i din lägenhet
    Avvikelse från förväntad standard så kallade dolda fel kan handla om fuktskador eller elfel. Kom ihåg att du som köpare inte kan påpeka fel som du borde ha upptäckt när du undersökte bostaden. Din undersökningsplikt omfattar även att granska bostadsrättsföreningens ekonomi och stadgar.

Reklamation av bostadsrätt

Om du som köpare upptäcker eller misstänker ett fel i bostadsrätten, måste du informera säljaren så snart som möjligt och reklamera felet. Det är bäst att göra detta skriftligt, antingen via e-post eller brev. Muntlig reklamation kan vara svår att bevisa.

Vad gäller om du vill häva köp eller begära prisavdrag?

Vad innebär det att häva köp av bostadsrätt?

I sällsynta fall kan du ha rätt att häva köp av bostadsrätt. Hävning innebär att du som köpare väljer att avbryta affären på grund av upptäckta fel eller brister. Det kan vara ett alternativ om problemen är allvarliga och inte går att åtgärda på ett rimligt sätt. Tänk på att om du häver utan att det fanns rätt till hävning kan du bli skadeståndsskyldig med ett stort belopp. För att få vägledning och råd är det viktigt att anlita en jurist.

När kan du begära prisavdrag för bostadsrätt?

Om du upptäcker fel i din bostadsrätt kan du ha rätt till prisavdrag. Det innebär att du begär en minskning av köpesumman för att kompensera för de problem du upptäckt. Det är viktigt att värdera felens omfattning och hur de påverkar bostadens värde för att kunna begära ett rimligt prisavdrag.

Våra jurister förklarar

Fel i bostadsrätt

08:58
Fredrik Aldmo, Jurist
I denna video kommer vår jurist Fredrik Aldmo bl.a. berätta om hur du undviker att hamna i tvist gällande fel i bostadsrätt.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden