Våra fastighetsjurister har kompetenser som täcker in de flesta områden inom fastighetsrätt. Vi hjälper dig oavsett frågeställning eller tvist som du har.
Att köpa sitt drömhem är en stor milstolpe i livet. Men vad händer om du upptäcker fel i din fastighet efter köpet, som till exempel ett läckande tak eller mögel på vinden?
Personlig rådgivning
Expertkunskap
Löpande timpris
Ett tvisteärende kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 990 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.
Vid mer komplexa uppdrag och tvister debiterar vi vår seniora specialisttaxa 3 495 kr per timme.
* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.
Om du som köpare upptäcker eller misstänker ett fel i din fastighet måste du reklamera detta till säljaren så snart som möjligt. Det är viktigt att göra detta skriftligt, antingen via e-post eller brev, för att säkerställa att din reklamation är dokumenterad. En muntlig reklamation kan nämligen vara svårare att bevisa i efterhand. Som utgångspunkten bör en reklamation ske inom två månader från det att köparen upptäckte, eller borde ha, upptäckt felet. Enligt praxis från Högsta domstolen kan reklamationsfristen i vissa fall vara något längre men tänk på att reklamera skyndsamt.
Ibland kan säljaren skriva in en så kallad friskrivningsklausul för dolda fel i fastighetens köpekontrakt. Detta är viktigt att vara extra uppmärksam på. Det innebär nämligen att säljaren inte ansvarar för dolda fel och du kanske då inte har rätt till ersättning om du upptäcker ett fel i fastigheten i framtiden.
Om du upptäcker ett fel i din fastighet efter köpet och detta fel inte kunde ha upptäckts vid undersökningstillfället, måste felet ses i relation till vad du betalat för fastigheten. Till exempel, om fastigheten sålts för flera miljoner kronor och felet är något mindre, som en droppande kran, kan det inte anses påverka fastighetens värde på ett väsentligt sätt. I sådana fall har du som köpare inte rätt till prisavdrag.
08:18
Fredrik Aldmo, Jurist
Det finns flera olika sätt att lösa bostadstvister på och ibland kan det vara klokt att ta hjälp av en jurist.
Vad gör man om man upptäcker problem med bostadsrätten efter köpet, så kallade dolda fel, som man inte var medveten om innan köpet?
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.